Gratis lesmateriaal

Bij deze musical kunt u nu een gratis lespakket downloaden van zes lessen. In deze lessen denken kinderen na over hun eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden in de wereld van vandaag en morgen, op basis van Janusz Korczak en zijn ideeën. Onder andere burgerschap, mensenrechten en mediawijsheid komen aan bod.

Wie was Janusz Korczak?

De musical Code rood! is mede gebaseerd op het gedachtegoed van de kinderarts en pedagoog Janusz Korczak (1878-1942). Hij was directeur van een weeshuis en creëerde daar een democratische samenleving waarin kinderen evenveel verantwoordelijkheden droegen als volwassenen.

In deze musical wordt Korczak genoemd omdat een van de kinderen een spreekbeurt over hem gehouden heeft. Door de manier waarop ze hun verblijf in het museum organiseren, brengen ze in praktijk waar Korczak voor stond.

De lessen

Met dit lesmateriaal maken kinderen stap voor stap kennis met het gedachtegoed van Korczak en de betekenis daarvan voor vandaag. Nieuw in 2022 is les 6, waarin de kinderen op zoek gaan naar personen die in hun woonplaats woonden en in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord zijn. De uitkomsten van deze les vormen een opstap naar een herdenking van oorlogsslachtoffers.

  • 1: neem de kinderen in gedachten mee naar een wereld waarin kinderen én volwassenen verantwoordelijkheden hebben.
  • 2 en 3: de kinderen ontdekken dat Korczak deze wereld echt vormgaf in zijn kindertehuis.
  • 4: ze vergelijken deze wereld met hun eigen leven.
  • 5: ze denken na over de toekomst. Dat resulteert in hun eigen ontwerpen voor het Museum van de Toekomst. U kunt deze ontwerpen gebruiken als decor voor de musical.
  • 6: ze herdenken slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.